Konst

Inuti Utanpå

Nu får du följa med och besöka utställningen Inuti Utanpå med Lisalove Bäckman som är en av mina favoritkonstnärer. Upptäckte henne första gången i tidningen Kamera & Bild där hon blev Årets fotograf. Det är inte bara Lisalove Bäckmans bilder som får en att stanna upp och tänka till, så även hennes korta underfundiga texter till bilderna. Men nu ska vi gå in i Folkets hus i Kalix.

Intill biblioteket ligger konsthallen.

Då går vi in och tittar. Det är första gången jag ser en utställning med Lisalove Bäckman och har väntat länge på att få se hennes bilder.

”Bilderna är självporträtt där hon har arbetat från idé, vidare till framtagande av rekvisita och kostym, bildredigering och annat som krävs för att sy ihop en färdig bild. Lisalove använder gärna vardagliga och lättillgängliga material i sin kostym, som t ex kokt spagetti som hår, polarbrödsrullar som sätts ihop till en väst eller mängder med plastgafflar som formar en elegant krage.”

En del tycker att foto inte är konst men jag tycker att fotokonst hör dit, även om man använder sig av redigeringsprogram. Huvudsaken är att man som betraktare vet/förstår att bilderna är behandlade. Vad tycker du?

Brännpunkt
Självporträtt september 2021
”Stryk medhårs när det bränns, släta ut skavanker då det skaver, förånga pärlor av vardagssvett. Förbrukad lutar sig ned mot omkoppling. Där slår förnuftet som sticker i tinningen an, hettan pulserar under blusen och greppet är i linje med verklighetens plan”.

Det gör ju ont att se på den här bilden. Men gillar den ändå.

Till vänster: Generation oskick
Självporträtt januari 2020
”Efter möten med plastiga ytor och färgstick, känner jag mig illa tillmods och i oskick. Matad med omgivningens stökiga bordsskick, förbindelser som slängts iväg likt engångsbestick. Förvissad om att livet inte alltid är någon picknick, blickar jag tillbaka på de värmande stunder vi fick. Tänk om vi jagade mindre efter snabba engångstrick, tillät oss stanna i det som inte bleknar vid första anblick”.

Till höger: Milda visioner
Självporträtt november 2020
”Tänkte bara göra ett litet instick, med en bild från när jag var uppklädd och kände mig chick, dessutom med gnista och tillförlit i min blick. Det var en värdefull stund jag genomgick, där tankeknutarna hölls fast med engångsbestick och kroppen var allt annat än i oskick. Trots att jag känner till många välsmakande trick, är det stundom svårt att styra upp en avvägd picknick.
Milda makaroner här tuggar jag på om interna nålstick, jag som skulle vara kvick så att ni kan återgå till det som hos er försiggick. Jag får lov att återkomma med ännu en bild från detta anblick. Det börjar kännas som en sönderkokt gimmick och det var inte min mening om det nu inte framgick?”.

Coola självporträtt.

Tabberas
Självporträtt februari 2020
”Locket som lagts prydligt tillrätta över skapelsen väcker suget att skära en bit att smaka. Vad finns under det formbara hölje som håller samman lagren av olika karaktär och med bitterljuva fyllningar? Som ger stabilitet, men också flexibilitet åt de fluffiga tankar som snuddar vid barriären. Som omsluter de ingredienser som genom år av experimenterande, lämplig gräddtid och lagom temperatur kommit samman till en helhet. Frestelsen att smaka en munsbit kan vara svår att motstå, samtidigt som en tugga ur det inre kan få strukturen att rasa. Så ha i åtanke att lagren var för sig kan vara torra eller mosiga, det krävs ofta mer än en smula för att uppskatta en hel bakelses komplexitet”.

Min absoluta favorit! Bara att komma på idén att sätta en tårta på huvudet, oavsett om det är på riktigt eller bildbehandlat.

Högst upp till vänster: Kärnfull mersmak
Självporträtt maj 2020
”Stickar samman de tankekärnor som börjar implodera bortglömda krafter som saknar rymd att expandera. Själva görandet ger mersmak att utforska och lära, processen är målet och resultatet får brista eller bära. Här sitter jag i en kreation som ännu inte är klar, njuter av att lärandet pågår tills mina allra sista dar”.

Kärnfull mersmak är också en av mina favoriter. Jag har upptäckt att jag gillar bilderna som innehåller något ätbart. 😀

Högst upp till höger: Esset i leken är en joker
Självporträtt juni 2022
Esset i leken är en joker. Klänning/kostym av kortlekar, en hommage till mina år som yrkespokerspelare.

Längst ner till vänster: Chåglad
Självporträtt mars 2021
”Jag läste om en person som alltid bjöd sin nästa på choklad, en gest för att smälta människans ibland orimligt hårda fasad. Det bottnade i ett genuint intresse av att mötas bortom snäva omslagsblad, även om avståndet kunde vara större än en breddgrad. Ofta ledde initiativet till hjärtliga samtal i dens enkla bostad, en plats där det vardagliga fick chans att slå ut i en gnistrande kavalkad”.

Längst ner till höger: Smörgåsbord för moderjord
Självporträtt augusti 2020
”Jag dukar upp ämnen av min surdeg, den bubblar, jäser och underlättar vardagens kneg. Att baka med råg i ryggen utan något form av stöd, resulterar oftast i en produkt som är platt och spröd. Jag vill tro att det är just variationen av mjukt och hårt, som gör livet mer nyanserat och mindre svårt. Att låta händerna knåda sin ursprungliga jordmån, inspirerar till att bygga en krona av skafferiets rån. Jag försöker ta till vara på det som finns på mitt fat, uppskattar och glädjs åt egenodlad gurka och tomat.
I perioder rullar det inte på utan känns som pest, då är det tryggt med en ätbar skyddsväst. Åh kära nån jag har så många klyschor kvar att mala, men munnen full av smaker gör det svårt att recepten uttala.
Så jag tuggar vidare innan jag kan svälja, hur levebrödet kommer formas är något som gräddningstiden får förtälja”.

Smörgåsbord för moderjord tillhör också favoriterna. 🙂 Gillar kronan av smörgåsrån, handskarna av rågrut och det finns mer att upptäcka i den bilden.

Till höger: Tankesmedjan
Självporträtt oktober 20018
”Sitter i dunklet med ögonen på glänt
Blickar inåt på tankar som satts på pränt
Vänder blad för att återuppleva allt jag känt
Bolmar sen ut kapitlen jag äntligen bränt
Askan ger luft åt glöden som nu återvänt
Rustar mig för allt det som ännu inte hänt”

Till vänster: Kunskapens kanin
Självporträtt (med huskaninen Gudrun) januari 2018
”Lärandet äro livslångt.
Vi skola lyssna, rannsaka, möblera om och omfamna sånt som gör mjukare.
Hålla fast vid en bättre framtidsberättelse.”

Ädel rustningsdryck
Självporträtt juni 2019
”Förr och samtid pressas samman till blandsaft. En cocktail som får hjärnspöken att gå igen. I ett fruset ögonblick möts lek och flagad tapet. Ingrodd smuts virvlar upp från ytan. Alltjämt tvättas tankar rena av havets skatter. Skärvor slipar rustningen lättare att bära. Där blixtrar sommarsol in genom trasig fasad. Och visiret skyddar innanmätet mot strålning. Ljuset klarnar mixen som jäser och bubblar. Nyanserar den rusdryck som mognar i sin rustning. Bland bråte rullar ett exceptionellt tillfälle in. Att med tidens tand provsmaka visdomens källa”.

Frigörande klagos(t)ång
Självporträtt juli 2021
”Med bjällra och bång, hör min frigörande sång!
Mungipan sprucken och skör, efter att ha böjt nacken till annans favör.
Sporrats till en skumpig galopp, över hinder som manat fram högsta av hopp.
Tur att själen är van vid sin sits, annars kunde ritten ha slutat på brits.
Tempot tyglar till långsammare skritt, så kan sinnet återhämtas störningsfritt.
Ur munlädret föds då en frigörande symfoni, ackompanjerad av bjällror å ett
vackert sceneri, en melodi om att hörsamma sin innersta livsfilosofi.”

Pasta la vista
Självporträtt januari 2020
”Pasta la vista, baby. Men jag är ingen terminator, jag vet inte om någon längre äter gluten och troligen kommer vi aldrig att ses, i alla fall inte bortom skärmens yta. Med ett överkokt sinne, degiga nerver och en förbrukad känsla inombords, putsar jag luggen för att överhuvudtaget kunna snegla framåt.
Så vad gafflar jag egentligen om? Magkänslan vet ju precis exakt när tanken är al dente”.

Spagetti som hår, krage med plastgafflar och nätet och makulaturen på armen. Jag bara gillar det.

Så då går vi strax ut.

Tittar tillbaka på entrén och renarna som står utanför.

Så fina och de skulle gärna få följa med mig hem. 😉
Hoppas att du gillade utställningen och berätta gärna vad du tycker. Vilken/vilka är dina favoriter? Eller var det inget som du gillade?