Norrbotten

Stadshuset i Kiruna

Kiruna stadshus Kristallen blev klart 2018 och bygget har finansierats av LKAB som du kan läsa om via länken. Henning Larsen Architects vann arkitekttävlingen med sitt bidrag Kristallen och fasaden är i Italiensk granit. Klocktornet är flyttat från gamla Stadshuset och byggdes mellan 1959-1963 och är i gjutjärn. Uppdatering 20 juli: De guldfärgade delarna är kristallen i byggnaden.

Här kommer vi in och det pågår en konstutställning och andra aktiviteter. I Kiruna stadshus finns också Norrbottens Länskonstmuseum. Via länken kan du läsa mer om Kirunas nya stadshus och konstverken, som jag tyckte var intressant läsning och insåg att jag har bara sett en liten del av stadshuset.

”Samisk kultur tradition och vardag” av Lar Levi Sunna. Konstverket är gjort av masurbjörk, björkvril och renhorn. I mitt tycke ett fantastiskt hantverk och konstverk.

En intressant byggnad där det cirkelformade huset möter kantiga former, olika material och färger som samspelar på ett harmoniskt sätt. Utifrån kan man se de kantiga formerna sticka upp på taket.

Vi går upp till ovanvåningen.

I trappen på väg upp tittar vi närmare på modellen av klocktornet.

På nedervåningen receptionen och café.

Stadshuset är byggt i påkostade material.

I ytterkant finns kontoren och mot gången är det konferensrum och fikarum. Det måste vara speciellt att ha kontor i ett runt hus och kanske är det så att man gillar det eller inte. I nedre plan ser vi receptionen och caféet från andra hållet.

En kartmodell över Kiruna som gjordes 1961-1962 av Eglers Stadsplanebyrå AB genom Ulf Törneman, modellbyggen, Stockholm. Modellen har blivit uppdaterad under åren och senast under 2016-2018 av Alf Oskarsson. Alf har renoverat, kompletterat och uppdaterat stadsmodellen över Kiruna och byggt 500-600 modeller av hus, flyttat och tagit bort hus samt gjort om vägar, rondeller och områden.

Kontorslokaler till höger.

Läckert men kanske klurigt att bygga?

På väg ut genom entrén mot torget.

Entrédörrarna är prydda med dörrhandtag utformade av sameslöjdaren Esaias Poggats från Kaitum. Vid dörren möts besökaren av nåjdens ceremonitrumma, som fungerar som en påminnelse om samernas ursprung och kultur.