Blandat, Boden

Beats n Bites Walk & Eat

I lördags testade jag och min kompis Susanne Walk & Eat, där man äter förrätter på fem restauranger under 5 timmar. Det var 310 deltagare som delades in i grupper, varje grupp fick ett schema med sin runda och vår grupp började på Restaurang Färgaregatan.

Vi blev serverade biff Tataki med friterad blomkål, ingefäradressing, salladslök, sesamfrön, koriander och chili, som smakade utsökt! Friterade blomkålen var krispig och god, köttet smakrikt och mört och det var gott med ingefäradressingen till, chilin hoppade jag dock över. Helt klart en förrätt som jag gärna äter igen.

Nästa stopp var DG 1,1 bara tvärs över gatan, från Färgaregatan. Där fick vi Shitaki dumplings: Umamiblandning av kål, svamp, morötter, ingefära, vitlök, gyozablad, asiatisk slaw, citronella, ponzu, srirachamajonnäs, picklad chili, vårlök, koriander. Här var det kallt i lokalen och det tog ett tag tills den blev uppvärmd av gästerna men då var maten desto hetare. Chilin plockade jag bort men hettan fanns kvar och allt smakade bra, dock lite för grovt riven vitkål och morot, som var lite krånglig att få i sig. Men supergoda dumplings! De godaste jag ätit hittills. Det här är en förrätt som jag skulle kunna beställa.

Gästerna på väg in att inta sina platser på DG 11.
När alla var på plats så var alla bord upptagna så övriga gäster fick sitta i lobbyn.

Nästa stopp var M/S Bränna som ligger längst bort på rundan, ca 10 minuters promenad bort från DG 11. Januarikvällen bjöd på kalla minus 24 grader som bet bra i kinderna under promenaden.

Framme, och här var det varmt och gott i restaurangen. Vi blev bjudna på citrongravad röding i sällskap med blinier som serverades med inlagd chili samt Västerbottenkräm. Tog bort chilin även här men det var nog bara den som kanske hade smak. Tyvärr så kändes rödingen som att den bara var rå, ingen citronsmak och osalt, smaklösa blinier. Alla smaker var milda.

Så ut i kylan igen och promenera tillbaka till centrum och som väl var, närmare till nästa restaurang, Bryggmästarn, ca 5 minuters promenad.

Här fick vi variniki – ukrainska dumplings fyllda med kött som serveras med rödbetssallad, smör, bacon och smetana. Mycket god rödbetssallad men tyvärr degiga dumplings och innehållet i dem såg ut som kattmat och smaken var sådär.

Sista stoppet på Bodensia, som serverade örtig risonisallad med getostkräm och lufttorkad skinka. På det stora hela smakade det bra och risonisalladen var saftig men röda röran gillade jag inte, så det förtog en del.

Vi tyckte att det var roligt att testa på Walk & Eat och fick smaka på förrätter som vi kanske inte hade valt att beställa, men nu vet vi vad som finns och vi kom fram till följande placering. Vinnare för kvällen är Färgaregatan, andra plats DG 11, tredje plats Bryggmästarn, fjärde plats Bodensia och femte plats M/S Bränna.

Vi hade lite mindre än en timme på varje ställe eftersom man ska ta sig mellan restaurangerna. Nu var det också kallt ute och då har man kläder som ska av och på så vi var många med täckbyxor och täckkjolar. Det är ju smidigare om man gör det här under sommaren, så vi får se om det blir någon fler runda.