Boden

Hållbarhetsvecka

I maj var det Hållbarhetsvecka och visar här ett urval från programmet. Det är ett långt inlägg med många bilder och hoppas att du får en trevlig läsning och kanske får du läsa om något nytt.

Vi börjar i växthuset i Boden där bedrivs projektet DC Farmers som du kan läsa mer om via länken. Växthuset värms upp med överskottsvärme från datahallar och här odlar man bland annat i vatten.

Text från Sunderby Folkhögskolas hemsida:

Norrbotten har en mycket låg självförsörjningsgrad på livsmedel och när de värmealstrande industrierna ökar kommer det att finnas goda möjligheter att nyttja överskottsvärmen för matproduktion och på så sätt minska behovet av transporter och öka självförsörjningsgraden. Det innebär också att antalet personer som arbetar med odling behöver ökas. Yrkeskategorin går från mestadels visstidsanställda säsongsarbetande till tillsvidaretjänster då spillvärme och ledbelysning möjliggör åretruntodling.

DC Farmers är personalen i ett Arbetsintegrerande socialt företag som odlar och säljer grönsaker från växthus som tar tillvara överskottsvärme från Datacenter och liknande värmealstrande industrier. I projektet vill vi göra en pilotutbildning och skriva en handbok för andra som på ett socialt hållbart sätt vill ta vara på överskottsvärme för att producera närodlad mat.

Projektet drivs av Sunderby folkhögskola, RISE och Bodens kommun och finansieras av Vinnova och Region Norrbotten.

Projektet startar 2022-09-01 och avslutas 2024-06-06.

Här odlas grönsakerna i vatten.

Blåklint, inte bara ätbart odlas. Nedan popcorngräs och tomater.

Konstverk i Verkstan på Boden Business Park.
På skylten står det: ”Global uppvärmning”
”Vårt beteende att överkonsumera är en av orsakerna till den klimatkris vi nu står inför. Även vårt oansvariga användande av plast har orsakat att mikroplaster nu finns i våra världshav och i luften och har blivit ett allvarligt globalt problem.”
Konstnär: Pilar de Burgos

En rejält stor boll gjord av plastpåsar.

Föreläsning med Johanna Vesterberg, VD Normada, som designar 3D-printade möbler och finns i Luleå. På fotot till vänster är en träsoffa som har fått vara modell för den 3D-printade soffan till höger. Den blev ganska lik men den blev riktigt tung. Soffan står på scenen.

Föreläsningen hette: Byggt för att dela, gjorda för att återanvända – hållbar och innovativ möbelproduktion     

Vi fick provsitta möblerna och de var bekväma men man behöver en kudde att sitta på för de var ganska hårda i materialet. Ränderna från 3D-printningen har fått vara kvar.

Möblerna är gjorda av 80 % biobaserad olja och cellulosa från certifierade hållbart skötta skogar.
Normada har ett pantsystem för sina produkter som gör att man kan återanvända materialet flera gånger genom att möbeln mals ner och man skriver ut en annan möbel, i stället för att elda upp materialet.
Det här är spännande och möblerna som säljs idag är för offentlig miljö/kontor men Normada kommer ta fram möbler som vi kan ha i våra hem.

Så till Enter Galleria där min kompis Kerstin med företaget Zinnus , visade upp sina produkter tillsammans med Röda Korset Boden och Naturskyddsföreningen Boden. Hållbara Sara (i röd klänning) var projektledare för Hållbarhetsveckan. @hallbarasara finns på Instagram.

I butikerna kunde man köpa second hand.

På skylten står det: ”Under hållbarhetsveckan i Boden vill vi uppmärksamma återbruk lite extra.
I stolt samarbete med återvinningen presenterar vi här unika produkter som får en andra chans här hos oss på Hygge Hem.

Våldsprevention och jämställt föreningsliv hette Tjejjourens föreläsning i samarbete med Luleå Basket och Män för kärlek. Tjejjouren Luleå arbetar med fokus på våldsprevention och pratade om olika typer av våld för att öka förståelsen för hur det påverkar samhället.

Så bygger vi hållbart med Helena Hed, Bodensare, som presenterades av Hållbara Sara.

Text från boden.se
Helena Hed, koncernchef på PE Teknik & Arkitektur, föreläser om hur vi tillsammans kan bygga ett tryggt och hållbart samhälle. Hon är född, uppvuxen och bor i Boden och har ett stort hjärta för hållbarhet och utveckling. PE Teknik & Arkitektur är ett konsultföretag med fokus på byggnader och deras närmiljö. Enligt Helena är det viktigt att ingenjörer, arkitekter och specialister samverkar för att tillsammans skapa hållbara, innovativa, smarta och trygga samhällen och städer, och det snabbt. 

Här pratade Helena Hed om 15-minuters staden.

Så till Hållbar och ansvarsfull turismutveckling på Försvarsmuseum Boden som inleddes av kommunalrådet Claes Nordmark.

Pär Innala, Naturturismföretagen föreläste om Hållbar & Ansvarsfull turismutveckling.
På bilden står det: ”Naturturism, vad är det?
”Naturturism är förflyttad konsumtion i form av aktiviteter, boende, måltider och andra turismtjänster där själva naturupplevelsen är i centrum.”