Blandat

Julkalendern

Ser du på årets julkalender om familjen Knyckertz? 🙂 Då får du se vyer från Luleå och Boden eftersom årets julkalender har spelats in i båda städerna. På bilden ser du en vy över Kyrkbyn i Gammelstad.

I filmens värld kan man skapa miljöer som inte finns i verkligheten och här har man placerat ett fängelse ovanpå Rödbergsfortet i Boden. Det ser rymningssäkert ut men man vet inte vad som kan hända?

Efter två avsnitt så ser det lovande ut och det ska bli intressant att följa bovfamiljen Knyckertz och se om de får fira jul tillsammans eller om någon ska sitta i fikan.

Den kritik som framkommit är att man har spelat in serien i mars-april vilket gör att snön har sjunkit ihop och blivit smutsig och har fått redigerats i efterhand. Se utdraget från artikeln nedan.

Utdrag från artikeln Årets julkalender har allt förutom riktigt snö av Magnus Tosser Norrbottens Kuriren:
”Genom en briljant scenografi, som för tankarna till de mysiga jularna på Madickens tid, kommer känslan av årstiden förmedlas med kraft ända ut till Skånes gröna ängar. Det finns en mysig hobbyaffär med hantverk till leksaker, det är varma hem i en kall månad, glitter, stjärnor och julklappar så långt vi ser. Allt är precis som jul-junkies vill ha det, förutom snötillgången.

Med dagens krispiga fluffsnö på fönsterbläcket är det lätt att se vilket slask de hade att göra med under inspelningarna. Med tanke på att det var sju plusgrader redan första inspelningsveckan i mars går det inte att räkna med annat än smutsig blötsnö kring husen.

Den som bestämde sig för att filma julkalender under vårvintern i Luleå borde avgå, bara en månad tidigare hade snötillgången sett helt annorlunda ut. Genom digital teknik har skönhetsfläckar, där snön smält helt, kunnat maskeras men att låta aprilsnö spela rollen som decembersnö går inte. Ersätt ordet snö med slask i alla julsånger så får ni se vad som händer.

Men det får inte stjäla fokus, låt familjen Knyckertz göra det.”

Text från SVT.
Familjen Knyckertz är en stolt bovfamilj sedan generationer och nu lackar det mot jul. Just den här julen finns en chans att hela familjen ska få fira jul tillsammans, om ingen hittar på något dumt och åker in i finkan förstås. När en stor och ovärderlig julstjärna ska ställas ut i domkyrkan blir Ture nervös: Hur ska mamma Fia och pappa Bove kunna hålla fingrarna i styr så här dagarna före jul?

Visas på SVT och SVT Play. Bilder från SVT Play.