Skyltsöndag 2021

Skyltsöndag

Idag besöker vi Skellefteå och nyöppnade Sara Kulturhus som innehåller stadsbiblioteket, museum, konsthall, Västerbottens teatern och hotell. Här kan du läsa mer: Sara Kulturhus

Entrén till Stadsbiblioteket.

En av scenerna.

Hela byggnaden är byggd i trä. Längst bort skymtar ingången till konsthallen.

Inifrån konsthallen.

Det finns gott om utställningsytor.

Utsmyckning och stag, som håller ihop byggnaden, samsas om ytan.

Mera utsmyckning och stag för säkerhetsskull.

Passage mellan höga och låga huskropparna. Här står vi i låga delen och ser mot den höga delen med utställningslokalen. Läckert med snedtaket.

Här ser vi hissarna och baksidan av trappen med scenen. Till höger är utställningslokalen.
Nu lämnar vi Sara Kulturhus och går ut på stan och tittar in på Akademibokhandeln.

Du kanske känner till att det byggs en batterifabrik i Skellefteå? Nu kan vi läsa om den också, ”Batterifabriken – Skellefteå och resan mot framtidslandet” av Anders Steinvall. Lånar text från Bokus.com

När den här berättelsen börjar 2011 är Skellefteå en plats som länge präglats av stagnation och tappad framtidstro. Precis när kommunen ska dra i gång ett ambitiöst förnyelsearbete drabbas invånarna av en parasit i dricksvattnet som gör tusentals magsjuka. Det ska visa sig bli en vändpunkt. Samma år rekryteras en då okänd svensk till ett toppjobb hos elbilstillverkaren Tesla i Kalifornien. Hans namn är Peter Carlsson och han ska snart börja kallas Teslasvensken . När han fyra år senare lämnar Tesla bär han på erfarenheter som leder till tanken att starta storskalig batteritillverkning i Europa. Rätta platsen för detta hittar han 2017 i Skellefteå. Företaget som bygger den enorma batterifabriken i Skellefteå heter Northvolt och blir en spektakulär succé innan produktionen ens startat. Plötsligt står alla stjärnor i rätt konstellation för Skellefteå och det planeras för en omtumlande tillväxt med tiotusentals nya invånare. Sommaren 2021 färdigställs ett magnifikt nytt kulturhus i trä i stadens centrum, som ett monument över den nya eran. Det här är historien om hur denna förvandling gick till.

Anders Steinvall är journalist och författare, född och uppvuxen i Skellefteå men nu bosatt i Uppsala. Han arbetade under många år på Dagens Nyheter i en rad olika roller och har varit chefredaktör för lokaltidningen Norran i Skellefteå. Steinvall har tidigare skrivit tre reportageböcker om London, utgivna på annat förlag.

Inne på Akademibokhandeln hade de också boken ”Befriaren” skriven av Bodensaren Tina N Martin. Jag har inte läst boken så jag lånar text från Bokus.com.

Läraren Eva Vendel hittas död, hängande i en takkrok. Det är ett spektakulärt brott, någon har spikat två tjocka spikar genom händerna efter att ha tagit hennes liv. Varför mördas en kvinna, som inte tycks ha några fiender, på det viset? Kort därefter kidnappas en diabetessjuk liten flicka från sin förskola.

Många år tidigare tas en sårig familj emot hos en frireligiös församling i Norrbotten. Pastor Mattias Selberg och hans fru Ellenor öppnar famnen och hemmet på Paradisgården för den lilla familjen. Ett hopp tänds, men verkligheten kommer ikapp och tycks omöjlig att värja sig mot.

Kriminalinspektör Idun Lind är den som måste hitta svaret på varför kvinnan har mördats. Tillsammans med sin närmaste kollega på avdelningen för grova brott, den alltid lika skeptiska Calle Brandt, börjar hon gräva i något som är långt mer komplicerat än de tidigare ställts inför. Samtidigt som utredningen pågår, startar också en kamp mot klockan för att hitta den kidnappade flickan.

Befriaren är en stark, välskriven och oerhört spännande kriminalroman. En berättelse där konsekvenserna av en kontrollerande och våldsam förälder når långt in i framtiden. Och där frågan om vuxenvärldens ansvar mot barnen ständigt är närvarande.

Tina N Martin är född 1980 och bosatt i Boden. Befriaren är hennes debutroman och den första delen i en serie.

Vy från ett café inne i en galleria. Utmed gågatan hänger flaggor med texten ”Sara”. Man kan ana att Skellefteå kommun är stolta över sitt nya kulturhus. 🙂 Fick även med en skylt på parkbänken i form av en kvarglömd tidning.

Gallerian har utsmyckade pelare. Bra för då är de lättare att se för de med nedsatt syn.

Vy över Skellefteälven och Sara Kulturhus som sticker upp ur övrig bebyggelse.

Vi avslutar besöket i Skellefteå med en skylt till BP. 🙂

Länk till fler skyltar finns här: BP